MplaMpla

728x90
A+ A A-

Το Ηράκλειο «στέρεψε» από νερό Featured

Rate this item
(0 votes)

Για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση (με την τουριστική σεζόν να μην έχει καν ξεκινήσει) ο δήμος Ηρακλείου ξεκίνησε τις δοκιμές για δύο από συνολικά οκτώ γεωτρήσεις που θεωρεί ότι θα λύσουν το πρόβλημα μέχρι να βρέξει. «Οκτώ νέες γεωτρήσεις σημαίνει 500 κυβικά επιπλέον, μια αρκετά μεγάλη ποσότητα για να “ξεκουράσει” τις παλιές γεωτρήσεις και να δώσει νερό ώστε να μην είμαστε ποτέ ξανά σε όριο συναγερμού», λέει ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Τα αποθέματα της πόλης θα συμπληρωθούν με ό,τι έχει απομείνει στο φράγμα Αποσελέμη. Παράλληλα, οι πολίτες ήδη αγοράζουν νερό από ιδιωτικές υδροφόρες σε εξωφρενικές τιμές: προς 25-30 ευρώ/κυβικό, όταν η μεταφορά νερού με καράβι στα άνυδρα νησιά κοστίζει 10 ευρώ/κυβικό.

Είναι, όμως, οι γεωτρήσεις, που φθάνουν πλέον σε βάθος 500 μέτρων, η λύση; «Στο Ηράκλειο δεν νομίζω ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με δύο ή τρεις γεωτρήσεις, για τον βασικό λόγο ότι οι γεωτρήσεις αντλούν νερό από τους υπόγειους υδροφορείς. Και εφόσον οι υδροφορείς φέτος δεν έχουν τροφοδοτηθεί με γλυκό νερό από τα βουνά, από τον Μάιο θα έχουν σημαντικό πρόβλημα», εκτιμά ο Μπάμπης Φασουλάς, γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. «Επομένως, μπορεί να προσθέσουν κάποιες ποσότητες νερού στις δεξαμενές, αλλά από το καλοκαίρι και μετά πιθανόν να έχουν πρόβλημα».

Ο Μπάμπης Φασουλάς, γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Μια λύση για την άρδευση καλλιεργειών και αστικού πρασίνου θα μπορούσε να προέλθει από την... πιο σταθερή πηγή: τον βιολογικό καθαρισμό. «Στον βιολογικό του Ηρακλείου γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία και παράγονται 15.000 κυβικά νερού την ημέρα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τις 3.000 κυβικά για άρδευση σε αγρότες της περιοχής», εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Γιάννης Ρασούλης.

«Πλέον, αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε την ποσότητα αυτή γιατί ο βιολογικός μπορεί να παράγει έως και 30.000 κυβικά καθαρισμένου νερού ημερησίως. Αν τα καταφέρουμε, υπάρχει η δυνατότητα να αρδεύεται σχεδόν όλη η αγροτική περιοχή του Δήμου Ηρακλείου με επαναχρησιμοποιημένο νερό. Το οποίο, μάλιστα, πρέπει να σημειώσω είναι και εξαιρετικό για τις καλλιέργειες. Οι αγρότες που ήδη το χρησιμοποιούν υπολογίζουν ότι έχουν αύξηση της παραγωγής τους έως και 20%».

«Είναι κρίσιμο, παράλληλα, να εφαρμόσουμε ορθές γεωργικές πρακτικές», λέει ο κ. Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. «Η γεωργία κάνει ακόμα σπατάλη, για παράδειγμα υπερποτίζουν τις ελιές που είναι μεσογειακό φυτό και δεν χρειάζεται πότισμα. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση».

Μία ακόμη από τις λύσεις στο πρόβλημα του Ηρακλείου ίσως να βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη. Πρόκειται για την πηγή του Αλμυρού, από την οποία αναβλύζει υφάλμυρο νερό (πλην 1-2 μηνών, που το νερό είναι γλυκό). Οπως εξηγεί ο κ. Φασουλάς, η εκμετάλλευση του Αλμυρού θα μπορούσε να ανακουφίσει το οξύ υδατικό πρόβλημα της περιοχής. «Μια λύση θα ήταν να μεταφέρεται με έναν αγωγό το νερό στο φράγμα Αποσελέμη τους δύο μήνες που είναι γλυκό», εκτιμά.

Ο μόνος που χρησιμοποιεί το νερό με μια μικρή μονάδα αφαλάτωσης είναι ο γειτονικός Δήμος Μαλεβιζίου. Τη μονάδα έχει κατασκευάσει η εταιρεία Sychem, το εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Read more http://feedproxy.google.com/~r/google/greecenews/~3/nOKelBPgUvs/to-hrakleio-stereye-nwritera-fetos-apo-nero

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Video Της ημέρας

Facebook

www.MplaMpla.com on Facebook

Dublinbet

Visit dublinbet.com

888 Casino

Bonus

Ακολουθήστε μας

Click Now!
Website Development and Design © IT4Co | All rights reserved. στοίχημα

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

Log in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration